Urodziny dziecka bez tortu? Nie, to nie przejdzie! A jednak, niektórzy rodzice rezygnują z dużych tortów, które zwykle i tak nie są dojadane przez gości, na rzecz mniejszych, pysznych przekąsek. Jakich? Oto kilka naszych pomysłów.
Babeczki z bohaterami z bajek
Twój maluch uwielbia jakąś konkretną bajkę? Super – wykorzystaj to i przygotuj dla niego wyjątkowe babeczki, na które nałożysz opłatek z wizerunkiem postaci z ulubionej bajki szkraba. To świetny sposób na to, by połączyć przyjemne z pożytecznym. Dzieciaczek szybciej i chętniej zje taką babeczkę, sam przysmak jest niewielki i można łatwo podzielić go między innych gości. Dla każdego małego gościa przygotuj po dwie babeczki, by nawet łasuchom nie zabrakło deseru. Z kolei dorośli goście mogą zjeść babeczki bez bajkowych postaci. Chyba że oni także mają w sobie dziecko.
Cake pops
To niezwykle pomysłowy i jeszcze smaczniejszy sposób na to, by przygotować wiele przysmaków, a jednocześnie nie piec tortu. Cake pops, czyli ciastowe lizaki, to słodycze nowej generacji. Znaleźć je można w wielu kawiarniach i cukierniach, które idą z duchem czasu. Są pyszne i mają w sobie wszystko to, co powinno mieć dobre ciasto. Jednocześnie porcje są niewielkie i wyglądają bardzo zabawnie. Dokładnie tak, jak małe lizaczki. Najczęściej polewa się je czekoladą i dodaje posypkę. Jak je zrobić? Musisz upiec ciasto, a następnie… całkowicie je zdekonstruować! Musi być rozdrobnione w blenderze, by łatwo było zrobić z niego niewielkie kulki. Później wystarczy mrozić je i polać wybraną polewą – najlepiej czekoladową. Kulki trzeba też nabić na patyczki, by wyglądały jak prawdziwe lizaki. To zabawa także dla rodzica, który przygotowuje ten deser. Nie musisz martwić się o kształt lizaków – mogą być podłużne, okrągłe bądź jakie tylko chcesz. Maluchy i tak chętnie będą je zajadać. A i dorośli z chęcią zanurzą zęby w tym wyjątkowym deserze.
Urodziny dziecka to nie tylko torty, ale również wiele innych wyjątkowych i bardzo kreatywnych przysmaków, które zachwycą Twojego malucha i jego gości. Eksperymentuj i sprawdzaj nowości, a z pewnością wszyscy będą pod wrażeniem Twoich cukierniczych umiejętności.